17 Mart 2017 Cuma

İspanya Vizesi Başvuru Süreci

Merhaba,
Bu yazıda yakın zamanda başvurup aldığım ispanya vizesinin alım sürecinde yapılması gerekenleri ve kendi başvurumu yaptığımda yaşadıklarımı anlatmaya çalışacağım. Benden sonra alacaklara yol gösterici nitelikte bir yazı olacağını düşünüyorum.
Her şeyden önce vize tipinizi belirlemeniz gerekiyor. Turistik vize, İş vizesi, Aile/Arkadaş Ziyareti ve bundan başka diğer kısa süreli vize seçeneklerinden birini seçerek başvurumuzun türünü belirliyoruz. Benimki turistik vize başvurusuydu ve bu yazıda da daha çok turistik vize alırken talep edilen belgelerden ve bunların tedarik yollarından bahsetmeye çalışacağım.
İspanya vizesine başvurular yakın zamana kadar farklı bir aracı kurum üzerinden yapılıyordu. Ancak artık bu vizeye başvuru BLS International aracılığı ile yapılmakta. Ben BLS Ankara’dan başvurumu yaptım. Ankara’dan başvuru yapacaklar için BLS ofisi GaziOsmanPaşa’da. Etrafı inşaat halindeydi, bina önünde park edilebilecek yerler var. Tam adresi şu: Yıldızevler 714. sk. No:5 K1 D6 Vizyon Plaza



Öncelikle randevu almanız gerekiyor. Randevusuz içeri bile alınmıyorsunuz. Ben 15 gün sonrasına randevu bulabilmiştim ve nispeten başvuruların az olduğu kış döneminde yaptım başvurumu. Gidiş tarihinizden 3 ay öncesi ile 15 gün öncesi dönemde başvurular alınıyor. Planlamanızı ona göre yapın. Randevunuz varsa ve doğru saatte geldiyseniz telefonunuzu kapatmanız isteniyor ve içeri alınıyorsunuz. Ben başvurduğumda iki çalışan vardı, 1-2 saat sürebilir işiniz. Pek sıcak değiller onu söyleyeyim, en ufak bir eksikte kesip atıyorlar. Başvurunun doğru şekilde yapılması ve vizenin sorunsuz çıkması için bu tarz bir tavır bazılarına doğru gelebilir ancak bu tavırlardan dolayı umarım esaslı bir sorun yaşamazsınız. Ayrıca daha önce VFS Global’den defalarca başvurmuş biri olarak rahatça söyleyebilirim ki bu tavırlarının bir sebebi de bu işte yeni ve acemi olmaları.
Belirtmek gerekir ki, Schengen Vizesini İspanya’dan almak istiyorsanız en uzun kalacağınız ülkenin İspanya olması gerekir. İki farklı ülkede aynı sürelerde kalacaksanız, ilk giriş yapacağınız ülkenin İspanya olması gerekir. Aksi halde normalde karşılaşmayacağınız ek sorularla karşılaşabilir, red yeme ihtimaliniz artabilir. Vize ücreti 222 lira, bunun üzerine bir de 57 lira hizmet bedeli ödüyorsunuz. Bütün bu ücretlerin ödemesini başvuru merkezinde yapabilirsiniz. Bir de eksik bir belgeniz olması durumunda orada size eksik olan belgeyi veriyorlar ve her nüsha için 1 tl alınıyor. Ben mesela,  aşağıda sebebinden bahsedeceğim “İspanya Büyükelçiliğine hitaben İngilizce ya da İspanyolca yazılmış, gidiş sebebini belirten imzalı dilekçe”yi götürmeyi unuttum. Herkesin yaptığı bir hata olmalı ki hemen oradan hazır bir dilekçe verdiler, sadece boşlukları doldurdum ve teslim ettim.
Adım adım başvuru için gerekli belgelerden bahsedelim:

1) Schengen Vize Başvuru Formu:

Şuradan forma ulaşabilirsiniz:
Bu formda kimlik bilgileriniz otel bilgileriniz kalış süresi gidiş tarihi gibi bilgileri doldurmanız bekleniyor. Tarihlerin ve otel rezervasyonlarının vize talep edilen sürelerle aynı olmasına dikkat etmek gerekiyor. Vizeyi çok girişli(multiple) talep edin, isteyenin bir yüzü vermeyenin iki yüzü.

2) 2 adet yeni çekilmiş, biyometrik fotoğraf.(6 aydan eski olmamalı)

Bir foto stüdyoya gidip schengen için derseniz zaten hallediyorlar.

3)Son 10 yıl içerisinde alınmış ve dönüş tarihinden itibaren en az 3 ay daha geçerli pasaport (en az 2 boş sayfası olan), işlenmiş sayfalarının fotokopisi ile beraber. Eğer varsa eski pasaport ve fotokopileri.

4) İspanya Büyükelçiliğine hitaben İngilizce ya da İspanyolca yazılmış, gidiş sebebini belirten imzalı dilekçe.

Basit bir dille şu tarihler arasında ülkenize giriş yapacağım, turistik gezi dışında bir amacın olmadığı ve belirtilen tarihlerin sonunda dönüş yapılacağı şeklinde kısa bir yazı. İngilizce hazırlanmalı. Bir taslağını ekliyorum.
Embassy of Spain
I would like to visit Spain between .../.../... and .../.../... In order to do that i need Schengen visa granted by Embassy of Spain. This visit will only be for touristic purposes. After aforementioned dates, i am going to leave spain and return to Turkey.

5) Seyahat süresini kapsayan seyahat sağlık sigortası fotokopisi.( En az 7 günlük)

Herhangi bir sigorta acentesinden seyahat sigortasını yaptırabilirsiniz. Nereden yaptırırsanız yaptırın ancak şu ibareleri içerdiğine dikkat edin “ayakta,  yatakta,  bütün  tedavi  masrafları,  hastalık ve vefat halinde cenazenin ülkeye nakil masraflarını da kapsayan minimum 30.000€ teminat, antetli kağıda kaşeli ve imzalı” euro’dan başka bir para cinsi olan poliçeleri kabul etmeyin ayrıca.
Eğer vize talep tarihleriniz 7 günden azsa, örneğin 3 günlük bir gezi planladıysanız, her halükarda sigorta sürenizin 7 gün olması gerekiyor. Garanti bankası hesabınız varsa internet şubeden bu sigortayı yaptırabilirsiniz. Hemen sonrasında ıslak imzalı örneğini herhangi bir garanti şubesinden alabilirsiniz. Her ne kadar belirtilmemiş olsa da sigortanız yetkili kişiye ait ıslak imzalı olsun, kıllık yapılabilir. Aklıma gelmişken, vizenizi alıp artık yurt dışına çıktığınız anda bu belgenin bir çıktısı mutlaka yanınızda olsun. Bana sorulmadı ancak bazı pasaport görevlileri bu belgeyi sorabiliyorlarmış.

6) Otel ve uçak rezervasyonları.

Uçak rezervasyon tarihlerinin vize talep tarihleriyle uyumlu olması gerekiyor. Özellikle dönüş biletiyle ilgileniyorlar haklı olarak. Otel rezervasyonunuzu booking üzerinden yapabilir, rezervasyon onayı çıktısını ekleyebilirsiniz. Seyahat sürenizin tamamında bir otel rezervasyonu olmasına dikkat edin. Örneğin 7 günlük seyahatin 2 günü Sevilla, 2 günü Madrid, 3 günü Barcelona olsun. Bu plana göre Sevilla’da 2 gece için, Madrid’te 2, Barselona’da 3 gece için otel rezervasyonunuz olması gerekiyor. Bir geceyi otobüs yolculuğundan geçireceğim o yüzden otel rezervasyonum yok diyorsanız bu otobüs biletini de eklemeniz gerekir. Bunun yerine bence, bookingten iade edilebilir bir rezervasyon yapın, çıktısını aldıktan sonra iptal edin.

7) Çalışanlar için antetli kağıda iş yerinden izin mektubu, SGK İşe Giriş Bildirgesi, Son 3 aylık SGK Hizmet dökümü ve son 3 aya ait maaş bordrosu. Şirkete ait Faaliyet Belgesi, Oda Sicil Kaydı, Ticaret Sicil Gazetesi, İmza Sirküleri, Vergi Levhası. (fotokopileri yeterlidir.)

Benim şirketim falan olmadığı için çalıştığım kurumdan SGK işe giriş bildirgesini, SGK Hizmet dökümünü ve maaş bordromu istedim. Hemen ayn gün belgeleri verdiler sağolsunlar. İzin mektubunda aşağıda bir örneğini vereceğim şekilde amirnize ya da izin vermeye yetkili kişiye imzalatıp halledebilirsiniz. Bu kağıdın antetli olmasına dikkat edin. Eğer devlet memuruysanız, bu aşağıdaki yazıya ek olarak izin belgenizi ekleyin.

İSPANYA BAŞKONSOLOSLUĞU’NA
Aşağıda adı yazılı personelimiz .../.../...-.../.../... tarhileri arasında ülkenizi ziyaret edecektir. turistik amaçlarla yapılacak bu gezi için vize başvurusunda bulunmak üzere işbu izin belgesini talep etmiştir. Bahsi geçen personelin yukarıda verilen tarihler arasında izinli olup, yurtdışına çıkmasında tarafımızca herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Ad Soyad 
Kimlik Bilgileri 
İletişim Bilgileri:

8) Masrafların başkası tarafından karşılanması durumunda, karşılayan kişinin dilekçesi, iş evrakları ve son bir hafta içerisinde alınmış 3 aylık hareketleri gösteren imzalı ve kaşeli banka hesabı. 7 gün ve altı kalışlar için en az 589,68 euro (TL ya da dolar karşılığı olabilir) 7 günün üzerinde kalınan her gün için ek olarak 65,52 euro eklenmelidir.

Masraflarınızı başkası karşılıyorsa bu kişiden alınacak bir dilekçe, son 3 aylık hareketleri gösteren banka dilekçesi eklenmeli. masrafları benim gibi kendiniz karşılıyorsanız aşağıda gerekli belgelerden bahsedeceğim. Ancak buradaki rakamlar masrafları kendisi karşılayanlar için de geçerli. Yani 7 günden az kalıyorsanız banka hesap dökümünüzde en az 589,68 euro 7 günü geçen her ek gün için 65.52 euro olmalı. Bu miktarlardan fazla olması başvurunuzun olumlu sonuçlanması için faydalı olacaktır. Bir yerlerden geçici de olsa banka hesabına para atıp kabarık gösterin. Zaten tüm başvuru sürecinde siz de, istenilen belgelerde manipülasyonun ne kadar kolay olduğu ve buna rağmen her bir belge için sizi ne kadar uğraştırdıklarını göreceksiniz.

9) Varsa tapu ve araba ruhsatı fotokopisi.

Üzerinize kayıtlı ekonomk değeri haiz herhangi bir malvarlığını ekleyin buraya. Geri döneceğinizi anlasınlar iyice.

10) Başvuru sahibine ait güncel banka hesap cüzdanı ve fotokopisi veya imzalı kaşeli banka hesap dökümü.(Şirket sahibi veya şirket ortağı değil ise şahsi hesap olmalı.) Hesap son 1 hafta içerisinde alınmış olup 3 aylık hareketleri göstermelidir.

Hah işte tam burada beni çok yordular sevgili okuyucu. Kendi sitelerinde son bir hafta içerisinde alınmış olmalı diyor, ancak aynı sitenin farklı yerinde son 15 gün içerisinde alınabilir diyor. Ben bu durumu fark ettim ve işin aslını öğrenmek için defalarca ulaşmaya çalıştım kendilerine. En sonunda bir şekilde açtılar telefonu ve sitede herhangi bir yerde 1 hafta olmadığını, banka hesap dökümü için zaten 15 gün önceden alınma şartı arandığını, 1 haftalık süreyi ilk defa benden duyduklarını söylediler. Amenna dedik, 10 gün önce alınmış dökümle gittik. Ancak 1 hafta önceden alınmamış bu döküm diyerek red yedik. O gün o yoğunlukta banka banka dolaşıp döküm almaya çalıştık. Bir de Ziraat bankası döviz hesabında bulunan mevduatınızı, döviz hesabının açıldığı yerden başka bir şubeden çekmek isterseniz yüzde 3 komisyon alıyorlar, şaka gibi. Tüm bunlarla uğraşıp dökümü aldıktan sonra başvuru merkezine geri döndük ve başvuruyu tamamladık. Anlayacağınız banka hesap dökümü son bir hafta içerisinde alınmış olmalı ve bu tarihlerin döküm üzerinde yazıyor olması gerekli. Bankadan aldığınız dökümü en az iki çalışan tarafından ıslak imzalı olmasına da dikkat edin.

11) Vukuatlı nüfus kayıt örneği, Nüfus Cüzdanı fotokopisi, İkametgah(E-devletten alabiliyorsunuz bunu)

12) Evliyseniz ve eşinizle gidiyorsanız Evlilik cüzdanı fotokopinizi ekleyin.

Bütün bunları teslim ettikten sonra belgeler tek tek kontrol ediliyor ve bir eksik yoksa fotoğraf çekilmek üzere diğer bir odaya alınıyorsunuz. Fotoğraf çekimi sonrasında ücreti yine aynı kişiye ödüyor ve işinizi bitiriyorsunuz. Burada çekilen fotoğrafın vizenizde kullanıldığı aklınızda olsun, kaşınız gözünüz düzgün olsun.
Bundan sonra bekleyişe geçiyoruz. Yukarıda adresini verdiğim siteden başvurunuzun ne aşamada olduğunu takip edebiliyorsunuz. Aracı kurumdan konsolosluğa başvurunuzun ertesi gününde gönderilmesine rağmen, başvuru sonuçlanıncaya kadar sorgu ekranında "in transit to mission" diye yazıyor. Süreç sona erdiğinde "ready to collect" ibaresi çıkıyor. Benim vizem başvurumdan 12 gün sonra çıktı. Çok beklettiler, gidiş tarihimize çok az kalmıştı. Yani bir eksiklik, bir aksilik olsa red yesek yeniden başvuru için çok az zaman kalacaktı. aynı hatayı siz yapmayın ve biraz erken başvurun.











8 Mart 2017 Çarşamba

Madrid Seyahati


HAVAALANINDAN MERKEZE ULAŞIM


Madrid Bajaras Havalimanı'na inişle başlamalıyım sanırım. Oldukça büyük bir havalimanı burası. 4 terminalden oluşuyor ve her terminal birbirine oldukça uzak. Zaten terminaller arasına ücretsiz ring seferi konulmasının sebebi de bu. Biz Pegasus ile gittiğimiz için T1'de iniş yaptık. Metro T2'den kalkıyor diye oraya kadar yürüdük.T2'ye gelince Information görevlisine metroya nasıl geçebileceğimizi sorduk. İyi ki de sormuşuz. Metroda tam da o günden itibaren bakım çalışmaları başlamış. Bu yüzden görevli, bizi SE2 adlı otobüslere yönlendirdi. Yerdeki yön çubuklarını takip ederek T2 yakınlarındaki SE2 otobüslerine bindik. Bu otobüsler ücretsizdi, belki de metro bakımda diyedir. SE2 ile Mar de Cristal durağında indik. Buradan hemen yanıbaşındaki aynı isimli metroya bindik. Madrid'de ulaşım için 10'lu bileti tercih ettik. 12.20 idi fiyatı. Bana gayet makul geldi. 2 kişiye 2 gün yetti. Bildiğim kadarıyla aktarma yaptığınızda ücret almama özelliği de var, ben ona çok dikkat etmedim doğrusu.

MADRİD'DE KONAKLAMA

Otelimiz "Opera" metro durağında inince 150 metre mesafedeydi. Kalacaklar için yardımcı olur belki diye linkini de vereyim. http://www.booking.com/hotel/es/lm-rooms.tr.html
Biz geceliği 35 Euro'ya kaldık bu otelde. Banyosu çok güzel ve temizdi. Oda sanki biraz tozlu gibi geldi bana ama çok dert etmedim sadece bir gece kalacağım diye. Odada TV, saç kurutma makinesi, havlular vardı. Nevresimler de beyazdı. Tek gece kalacağım otel için tüm kriterler karşılanmış oldu benim için. Üstelik diğer gün valizimizi saat 20'ye kadar orada bırakabileceğimizi de söylediler. Otelin alt katında Dia var. Oldukça ucuz bir market burası. Biz pazar günü gittiğimizden olsa gerek kapalıydı market. 
Opera'dan Madrid'de her şeyin merkezi Peurte del Sol'e yürüyerek 10-15 dk'da varabilirsiniz. Bana kalırsa Sol Meydanı'na çok yakında otel tercih etmeseniz sizin için daha faydalı. Sadece fiyattan ötürü demiyorum, gürültü de çok fazla o bölgede. Opera bana nezih bir semt gibi geldi. Zaten metrodan çıkınca karşınızda Teatro Real ve Real Cinema olacak. Oldukça sevimli bir meydan burası.

 Teatro Real
                   
Real Cinema

Otelimize eşyalarımızı bıraktığımız gibi kendimizi Madrid sokaklarına bıraktık. Mart ayının başlarıydı, hava hafif serindi; ama Türkiye'de hava zaten soğuk olduğu için bizi çok etkilemedi bu durum. Türkiye'deyken Madrid metro haritasının uygulamasını telefonumuza indirmiştik. Metro istasyonlarında ve diğer bir çok yerde metro haritası vardı. Yine Google Trips uygulamasının çevrimdışı özelliği ile gideceğimiz yeri rahatlıkla bulduk. 

MADRİD'DE GEZİLECEK YERLER

Museo Nacional Centro de Arte Reina (Reina Sofia Müzesi)

Opera'dan metroya binerek Reina Sofia Müzesi'ne geçtik. Girmeden önce açlığımızı yatıştırmak için müze yakınlarında bir bakkal dükkanından muz aldık. Garip ki muzlar tane ile satılıyordu, 0,35 cent :)  Reina Sofia'ya pazar günü gittiğimizden ücret ödemedik. Pazar günleri saat 13.30-19.00 arası giriş ücretsizmiş. Ama gitmeden önce müzenin internet sitesinden bakmakta her zaman yarar var :) 
Müze oldukça büyük, biz ilk girdiğimizde nereden başlayağımızı bilemedik. Temporary eserleri geçip Collection gezmekte karar kıldık. Müzedeki en ünlü eser Picasso'nun Guernica'sı. Sadece Guernica ile de kalamayacaksınız gidince. Guernica'ya giden yolda Picasso'nun elinden çıkanlardan aşağı yukarı Guernica'nın işaret edildiğini bir nebze anlayabileceksiniz. Barselona'da Picasso Müzesine de gittiğimden şunu ifade edebilirim: Reina Sofia'yadaki Picasso eserleri Picasso'nun ustalık dönemini yansıtıyor. It's obvius diyebilirsiniz, ben gezerek öğrendim :) 
Müzede Dali'nin de bir çok resmi bulunmakta. Dali'nin Figure At a Window'unu, Premonition of the Civil War'unu görebilme şansına eriştik. Müzede ayrıca Miro, Rembrant ve adının bir metro durağına da verildiğini gördüğüm Goya'nın da eserleri bulunuyor. Metro durağı olan Goya'da, ressamın eserlerinin röprodüksüyonları istasyon duvarları boyunca sergileniyor. Çok sevdim. Metro beklerken güzel resimleri incelemek bana mantıklı geldi.
Fotoğraf çekmek yasak olduğu için içeriden ne yazık ki içeriden fotoğraf paylaşamıyorum. 

Bu yolu takip ederek metro istasyonuna ulaşabilirsiniz
Müzenin orta bahçesinde soluklanma

Museo Del Prado (Prado Müzesi)


Akşam ücretsiz olduğu saatlerde gitmemeniz gereken müze. Çünkü o kadar kalabalık oluyor ki, 1 saat boyunca sıra bekleyebiliyorsunuz. Aşağıdaki fotoğrafta ufka bakarsanız sıranın daha da uzadığını görebilirsiniz.
Benim size bu müze için tavsiye edeceğim en önemli şey Velazquez'in Las Meninas eserini uzun uzun izlemeniz olacak. Özellikle resimdeki ilgi çekici sarışın kızı dikkatle inceleyin. Picasso, öncelikle bu resimdeki sarışın kıza, sonra tabloya "takmış". Öyle takıntı haline getirmiş ki Barselona'daki Picasso Müzesi'nde yaklaşık iki salon dolusu Las Meninas varyasyonu var. Hatta bu takıntısından kurtulmak için bir süre kendini evine hapsetmiş. O sıralar sadece balkondan gördüğü güvercinleri çizerek bu takıntıyı atlatmaya çalışmış. Rubens'in The Three Graces (Üç Güzeller) isimli eseri de oldukça meşhur. Hatta Barselona'da Plaça Reial'daki çeşmeye bu tablonun heykelleri dikilmiş, öyle güzel. Yine Bosch'un The Garden of Earthly Delights isimli eserinin karikatürize edilmiş hallerine metro istasyonlarında dahi rastlayabiliyorsunuz.
Müzedeki eserleri bulunan diğer önemli ressamlar : Dürer, Goya, Rembrant olarak sayılabilir.


Museo Del Prado giriş sırası





Puerta Del Sol

Müzeden çıkınca Madrid'in kalbini görmek istediğimiz için Sol Meydanı'na gidiyoruz. Meydan oldukça hareketli. Madrid'in sembolü Ayı ve Çilek Ağacı'nı şöyle bi' izliyoruz. Bu heykel Madrid'in sembolü olmuş. Girdiğiniz hediyelikçilerde de bolca görecekseniz. Ben de dayanamayıp aldım. Tüm mesafelerin hesaplandığı "Km Zero" taşı, yine bu meydanda saat kulesinin hemen önünde konuşlanmış. Yılbaşında geri sayım yine bu meydandan yapılıyormuş.

Ayı ve Çilek Ağacı

Plaza Mayor

Etrafı tarih kokan yapılarla çevrili Sol Meydanına yakın meydanlardan. Bence bi görün.

Calle De Arenal

Opera Meydanı ile Sol arasında kalan cadde. Bu caddede hediyelikçiden, kafeye, mağazalara her şey var. Yürümesi keyifli, oldukça canlı bir cadde.

Royal Palace of Madrid

Opera'dan yürüyerek 5 dakikada varabileceğiniz bu sarayın etrafında koşu yapan yerlilerle bol bol karşılaşıp onları kıskanacaksınız. Sarayın hemen yanında Sabatini Bahçeleri yer alıyor. Eğer sarayı görecekseniz burayı atlamayın. Bahçede labirent şeklinde alanlar var. Bunun dışında çeşitli heykeller görmek de mümkün.

Sarayın bahçesinden bir kesit

Royal Palace of Madrid

Sabatini Bahçeleri açısından Royal Palace

Temple of Debod 

Mısır hükümetinin koruması için İspanya'ya bağışladığı bu tapınak, şehir manzarasını ayaklar altına seren güzel bir tepede. Güzel fotoğraflar çekebilirsiniz burada.

Debod Tapınağı

Plaza de Espana

Bir ucu ünlü alışveriş caddesi Gran Via'ya bakan ihtişamlı bir meydan. Meydanda Don Kişot ve Cervantes heykelleri bulunuyor. Buraya kadar gelip de Gran Via turu yapmadan dönmeyin.

Plaza de Espana

Plaza de Cibeles

Cibeles Sarayı'nı ve Cibeles Çeşmesi'ni, Bank of Spain'i çevreleyen şehrin turistik meydanlarından biri.

Cibeles Sarayı

Retiro Park

Avrupa'daki her şehre büyük bir park anlayışının Madrid'de vücut bulmuş hali. Koşu yapan, ailesiyle yürüyüşe çıkan, bebeklerini gezdiren yerlilerle, fotoğraf çeken turistlerin, satıcıların iç içe olduğu büyük bir park burası. Doğrusu aşırı yeşil bir park değil. Amsterdam'daki Vondel Park kadar doğal da değil, yapaylığı hissediliyor. Parkın içinde büyük bir yapay göl var ve isterseniz sandal keyfi yapabiliyorsunuz. Yine park büyük olduğu ve yolları uygun olduğu için bisiklet sürmeye de oldukça müsait.

Retiro Park'taki yapay göl

Plaza de Toros

Boğa güreşlerinin yapıldığı meydan. Sadece dışarıdan görmek yeterli bence. Müzesi de varmış ama boğa güreşlerini desteklemediğim için girmedik.

Plaza De Toros


Atocha Tren İstasyonu

Bu tren istasyonunun önemi,  2004 yılında istasyonda gerçekleşen 190 civarı kişinin hayatını kaybedip binlerce kişinin öldüğü saldırıdan geliyor. Saldırıdan sonra istasyon yenilenmiş, oldukça ferah bir havaya bürünmüş. İstasyonlardaki o kasvetli havanın olmadığını fark edeceksiniz zaten.  Ayrıca hızlı trenler bu duraktan geçiyormuş. Barselona'ya geçecekseniz değerlendirebilirsiniz.

Atocha Tren İstasyonu
MADRİD'DE YEME-İÇME

Mercado de San Miguel

Mercado İspanyolca pazar anlamına geliyor. İçeride tazecik meyve sebzeler, tapaslar, envai çeşit deniz ürünü, içkiler, çeşit çeşit meyve suları bulabileceğiniz güzel bir pazar burası. Bir öğünü buradan yiyebilirsiniz. Kesilmiş meyveleri de lezzetli oluyor, belki gezerken yediğimiz içindir :)

Mercado de San Miguel'in akşam manzarası

Chocolateria San Gines

Meşhur İspanyol tatlısı churros/xurrosu yapan güzel bir yer burası. Biz akşam saatlerinde gittik ve hıncahınç dolu olduğunu gördük. 20 dk civarı sıra bekledikten sonra churroslarımıza kavuştuk. Churrosu bizim tulumba tatlısının şerbetsiz ve uzun olanı gibi düşünebilirsiniz. Çikolataya bandırılarak yeniliyor. 1 porsiyon aldık. (4 Euro) İki kişiye fazla bile geldi.  Tadı nefis bu tatlının. Size şöyle söyleyeyeyim, Barselona'nın en iyi churrosçusu olduğu iddia edilen yerde tattığımız churrosun her lokmasında burayı yad ettik.
Söylediğim diğer her yeri unutun ama buraya gidin!

Sırada beklerken

Bacoa

Sol Meydanı'na yakın olduğundan yemek için tercih ettiğimiz bu restoranın hamburgerlerini çok sevdik. İnternetten araştırarak gitmiştik zaten. Homemade hamburgerleri ve soslarıyla ünlü bu mekan ile Barselona'da da karşılaşmıştık. 

Bacoa Burger ve French Fries