17 Mart 2017 Cuma

İspanya Vizesi Başvuru Süreci

Merhaba,
Bu yazıda yakın zamanda başvurup aldığım ispanya vizesinin alım sürecinde yapılması gerekenleri ve kendi başvurumu yaptığımda yaşadıklarımı anlatmaya çalışacağım. Benden sonra alacaklara yol gösterici nitelikte bir yazı olacağını düşünüyorum.
Her şeyden önce vize tipinizi belirlemeniz gerekiyor. Turistik vize, İş vizesi, Aile/Arkadaş Ziyareti ve bundan başka diğer kısa süreli vize seçeneklerinden birini seçerek başvurumuzun türünü belirliyoruz. Benimki turistik vize başvurusuydu ve bu yazıda da daha çok turistik vize alırken talep edilen belgelerden ve bunların tedarik yollarından bahsetmeye çalışacağım.
İspanya vizesine başvurular yakın zamana kadar farklı bir aracı kurum üzerinden yapılıyordu. Ancak artık bu vizeye başvuru BLS International aracılığı ile yapılmakta. Ben BLS Ankara’dan başvurumu yaptım. Ankara’dan başvuru yapacaklar için BLS ofisi GaziOsmanPaşa’da. Etrafı inşaat halindeydi, bina önünde park edilebilecek yerler var. Tam adresi şu: Yıldızevler 714. sk. No:5 K1 D6 Vizyon Plaza



Öncelikle randevu almanız gerekiyor. Randevusuz içeri bile alınmıyorsunuz. Ben 15 gün sonrasına randevu bulabilmiştim ve nispeten başvuruların az olduğu kış döneminde yaptım başvurumu. Gidiş tarihinizden 3 ay öncesi ile 15 gün öncesi dönemde başvurular alınıyor. Planlamanızı ona göre yapın. Randevunuz varsa ve doğru saatte geldiyseniz telefonunuzu kapatmanız isteniyor ve içeri alınıyorsunuz. Ben başvurduğumda iki çalışan vardı, 1-2 saat sürebilir işiniz. Pek sıcak değiller onu söyleyeyim, en ufak bir eksikte kesip atıyorlar. Başvurunun doğru şekilde yapılması ve vizenin sorunsuz çıkması için bu tarz bir tavır bazılarına doğru gelebilir ancak bu tavırlardan dolayı umarım esaslı bir sorun yaşamazsınız. Ayrıca daha önce VFS Global’den defalarca başvurmuş biri olarak rahatça söyleyebilirim ki bu tavırlarının bir sebebi de bu işte yeni ve acemi olmaları.
Belirtmek gerekir ki, Schengen Vizesini İspanya’dan almak istiyorsanız en uzun kalacağınız ülkenin İspanya olması gerekir. İki farklı ülkede aynı sürelerde kalacaksanız, ilk giriş yapacağınız ülkenin İspanya olması gerekir. Aksi halde normalde karşılaşmayacağınız ek sorularla karşılaşabilir, red yeme ihtimaliniz artabilir. Vize ücreti 222 lira, bunun üzerine bir de 57 lira hizmet bedeli ödüyorsunuz. Bütün bu ücretlerin ödemesini başvuru merkezinde yapabilirsiniz. Bir de eksik bir belgeniz olması durumunda orada size eksik olan belgeyi veriyorlar ve her nüsha için 1 tl alınıyor. Ben mesela,  aşağıda sebebinden bahsedeceğim “İspanya Büyükelçiliğine hitaben İngilizce ya da İspanyolca yazılmış, gidiş sebebini belirten imzalı dilekçe”yi götürmeyi unuttum. Herkesin yaptığı bir hata olmalı ki hemen oradan hazır bir dilekçe verdiler, sadece boşlukları doldurdum ve teslim ettim.
Adım adım başvuru için gerekli belgelerden bahsedelim:

1) Schengen Vize Başvuru Formu:

Şuradan forma ulaşabilirsiniz:
Bu formda kimlik bilgileriniz otel bilgileriniz kalış süresi gidiş tarihi gibi bilgileri doldurmanız bekleniyor. Tarihlerin ve otel rezervasyonlarının vize talep edilen sürelerle aynı olmasına dikkat etmek gerekiyor. Vizeyi çok girişli(multiple) talep edin, isteyenin bir yüzü vermeyenin iki yüzü.

2) 2 adet yeni çekilmiş, biyometrik fotoğraf.(6 aydan eski olmamalı)

Bir foto stüdyoya gidip schengen için derseniz zaten hallediyorlar.

3)Son 10 yıl içerisinde alınmış ve dönüş tarihinden itibaren en az 3 ay daha geçerli pasaport (en az 2 boş sayfası olan), işlenmiş sayfalarının fotokopisi ile beraber. Eğer varsa eski pasaport ve fotokopileri.

4) İspanya Büyükelçiliğine hitaben İngilizce ya da İspanyolca yazılmış, gidiş sebebini belirten imzalı dilekçe.

Basit bir dille şu tarihler arasında ülkenize giriş yapacağım, turistik gezi dışında bir amacın olmadığı ve belirtilen tarihlerin sonunda dönüş yapılacağı şeklinde kısa bir yazı. İngilizce hazırlanmalı. Bir taslağını ekliyorum.
Embassy of Spain
I would like to visit Spain between .../.../... and .../.../... In order to do that i need Schengen visa granted by Embassy of Spain. This visit will only be for touristic purposes. After aforementioned dates, i am going to leave spain and return to Turkey.

5) Seyahat süresini kapsayan seyahat sağlık sigortası fotokopisi.( En az 7 günlük)

Herhangi bir sigorta acentesinden seyahat sigortasını yaptırabilirsiniz. Nereden yaptırırsanız yaptırın ancak şu ibareleri içerdiğine dikkat edin “ayakta,  yatakta,  bütün  tedavi  masrafları,  hastalık ve vefat halinde cenazenin ülkeye nakil masraflarını da kapsayan minimum 30.000€ teminat, antetli kağıda kaşeli ve imzalı” euro’dan başka bir para cinsi olan poliçeleri kabul etmeyin ayrıca.
Eğer vize talep tarihleriniz 7 günden azsa, örneğin 3 günlük bir gezi planladıysanız, her halükarda sigorta sürenizin 7 gün olması gerekiyor. Garanti bankası hesabınız varsa internet şubeden bu sigortayı yaptırabilirsiniz. Hemen sonrasında ıslak imzalı örneğini herhangi bir garanti şubesinden alabilirsiniz. Her ne kadar belirtilmemiş olsa da sigortanız yetkili kişiye ait ıslak imzalı olsun, kıllık yapılabilir. Aklıma gelmişken, vizenizi alıp artık yurt dışına çıktığınız anda bu belgenin bir çıktısı mutlaka yanınızda olsun. Bana sorulmadı ancak bazı pasaport görevlileri bu belgeyi sorabiliyorlarmış.

6) Otel ve uçak rezervasyonları.

Uçak rezervasyon tarihlerinin vize talep tarihleriyle uyumlu olması gerekiyor. Özellikle dönüş biletiyle ilgileniyorlar haklı olarak. Otel rezervasyonunuzu booking üzerinden yapabilir, rezervasyon onayı çıktısını ekleyebilirsiniz. Seyahat sürenizin tamamında bir otel rezervasyonu olmasına dikkat edin. Örneğin 7 günlük seyahatin 2 günü Sevilla, 2 günü Madrid, 3 günü Barcelona olsun. Bu plana göre Sevilla’da 2 gece için, Madrid’te 2, Barselona’da 3 gece için otel rezervasyonunuz olması gerekiyor. Bir geceyi otobüs yolculuğundan geçireceğim o yüzden otel rezervasyonum yok diyorsanız bu otobüs biletini de eklemeniz gerekir. Bunun yerine bence, bookingten iade edilebilir bir rezervasyon yapın, çıktısını aldıktan sonra iptal edin.

7) Çalışanlar için antetli kağıda iş yerinden izin mektubu, SGK İşe Giriş Bildirgesi, Son 3 aylık SGK Hizmet dökümü ve son 3 aya ait maaş bordrosu. Şirkete ait Faaliyet Belgesi, Oda Sicil Kaydı, Ticaret Sicil Gazetesi, İmza Sirküleri, Vergi Levhası. (fotokopileri yeterlidir.)

Benim şirketim falan olmadığı için çalıştığım kurumdan SGK işe giriş bildirgesini, SGK Hizmet dökümünü ve maaş bordromu istedim. Hemen ayn gün belgeleri verdiler sağolsunlar. İzin mektubunda aşağıda bir örneğini vereceğim şekilde amirnize ya da izin vermeye yetkili kişiye imzalatıp halledebilirsiniz. Bu kağıdın antetli olmasına dikkat edin. Eğer devlet memuruysanız, bu aşağıdaki yazıya ek olarak izin belgenizi ekleyin.

İSPANYA BAŞKONSOLOSLUĞU’NA
Aşağıda adı yazılı personelimiz .../.../...-.../.../... tarhileri arasında ülkenizi ziyaret edecektir. turistik amaçlarla yapılacak bu gezi için vize başvurusunda bulunmak üzere işbu izin belgesini talep etmiştir. Bahsi geçen personelin yukarıda verilen tarihler arasında izinli olup, yurtdışına çıkmasında tarafımızca herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Ad Soyad 
Kimlik Bilgileri 
İletişim Bilgileri:

8) Masrafların başkası tarafından karşılanması durumunda, karşılayan kişinin dilekçesi, iş evrakları ve son bir hafta içerisinde alınmış 3 aylık hareketleri gösteren imzalı ve kaşeli banka hesabı. 7 gün ve altı kalışlar için en az 589,68 euro (TL ya da dolar karşılığı olabilir) 7 günün üzerinde kalınan her gün için ek olarak 65,52 euro eklenmelidir.

Masraflarınızı başkası karşılıyorsa bu kişiden alınacak bir dilekçe, son 3 aylık hareketleri gösteren banka dilekçesi eklenmeli. masrafları benim gibi kendiniz karşılıyorsanız aşağıda gerekli belgelerden bahsedeceğim. Ancak buradaki rakamlar masrafları kendisi karşılayanlar için de geçerli. Yani 7 günden az kalıyorsanız banka hesap dökümünüzde en az 589,68 euro 7 günü geçen her ek gün için 65.52 euro olmalı. Bu miktarlardan fazla olması başvurunuzun olumlu sonuçlanması için faydalı olacaktır. Bir yerlerden geçici de olsa banka hesabına para atıp kabarık gösterin. Zaten tüm başvuru sürecinde siz de, istenilen belgelerde manipülasyonun ne kadar kolay olduğu ve buna rağmen her bir belge için sizi ne kadar uğraştırdıklarını göreceksiniz.

9) Varsa tapu ve araba ruhsatı fotokopisi.

Üzerinize kayıtlı ekonomk değeri haiz herhangi bir malvarlığını ekleyin buraya. Geri döneceğinizi anlasınlar iyice.

10) Başvuru sahibine ait güncel banka hesap cüzdanı ve fotokopisi veya imzalı kaşeli banka hesap dökümü.(Şirket sahibi veya şirket ortağı değil ise şahsi hesap olmalı.) Hesap son 1 hafta içerisinde alınmış olup 3 aylık hareketleri göstermelidir.

Hah işte tam burada beni çok yordular sevgili okuyucu. Kendi sitelerinde son bir hafta içerisinde alınmış olmalı diyor, ancak aynı sitenin farklı yerinde son 15 gün içerisinde alınabilir diyor. Ben bu durumu fark ettim ve işin aslını öğrenmek için defalarca ulaşmaya çalıştım kendilerine. En sonunda bir şekilde açtılar telefonu ve sitede herhangi bir yerde 1 hafta olmadığını, banka hesap dökümü için zaten 15 gün önceden alınma şartı arandığını, 1 haftalık süreyi ilk defa benden duyduklarını söylediler. Amenna dedik, 10 gün önce alınmış dökümle gittik. Ancak 1 hafta önceden alınmamış bu döküm diyerek red yedik. O gün o yoğunlukta banka banka dolaşıp döküm almaya çalıştık. Bir de Ziraat bankası döviz hesabında bulunan mevduatınızı, döviz hesabının açıldığı yerden başka bir şubeden çekmek isterseniz yüzde 3 komisyon alıyorlar, şaka gibi. Tüm bunlarla uğraşıp dökümü aldıktan sonra başvuru merkezine geri döndük ve başvuruyu tamamladık. Anlayacağınız banka hesap dökümü son bir hafta içerisinde alınmış olmalı ve bu tarihlerin döküm üzerinde yazıyor olması gerekli. Bankadan aldığınız dökümü en az iki çalışan tarafından ıslak imzalı olmasına da dikkat edin.

11) Vukuatlı nüfus kayıt örneği, Nüfus Cüzdanı fotokopisi, İkametgah(E-devletten alabiliyorsunuz bunu)

12) Evliyseniz ve eşinizle gidiyorsanız Evlilik cüzdanı fotokopinizi ekleyin.

Bütün bunları teslim ettikten sonra belgeler tek tek kontrol ediliyor ve bir eksik yoksa fotoğraf çekilmek üzere diğer bir odaya alınıyorsunuz. Fotoğraf çekimi sonrasında ücreti yine aynı kişiye ödüyor ve işinizi bitiriyorsunuz. Burada çekilen fotoğrafın vizenizde kullanıldığı aklınızda olsun, kaşınız gözünüz düzgün olsun.
Bundan sonra bekleyişe geçiyoruz. Yukarıda adresini verdiğim siteden başvurunuzun ne aşamada olduğunu takip edebiliyorsunuz. Aracı kurumdan konsolosluğa başvurunuzun ertesi gününde gönderilmesine rağmen, başvuru sonuçlanıncaya kadar sorgu ekranında "in transit to mission" diye yazıyor. Süreç sona erdiğinde "ready to collect" ibaresi çıkıyor. Benim vizem başvurumdan 12 gün sonra çıktı. Çok beklettiler, gidiş tarihimize çok az kalmıştı. Yani bir eksiklik, bir aksilik olsa red yesek yeniden başvuru için çok az zaman kalacaktı. aynı hatayı siz yapmayın ve biraz erken başvurun.











22 yorum:

  1. Gayet güzel bir yazı olmuş, teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  2. Cuma günü randevum var, çok faydalı oldu, teşekkürler :) Faaliyet belgesinin orjinalinin istendiğine dair yorumlar okudum. Siz orjinal faaliyet belgesi mi verdiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben faaliyet belgesi teslim etmedim, o yüzden bilgim yok maalesef :/

      Sil
  3. Merhabalar, yazınız gerçekten bilgi verici olmuş, teşekkürler paylaşımınız için. Ancak bir noktayı tam olarak anlayamadım; '' Bankadan aldığınız dökümü en az iki çalışan tarafından ıslak imzalı olmasına da dikkat edin.'' Bu özellikle istedikleri bir şey mi? İki çalışan tarafından imzalanan bir hesap döküm belgesi daha önce hiç hatırlamıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İki çalışan tarafından onaylama konusu aslında daha çok bankalarla ilgili bir husus. bankaların bu tür bir kanuni zorunlulukları var. belgenin geçerliliği buna bağlı kanunen. BLS veya diğer aracı kurumlar buna ayrıca dikkat ediyorlar mı emin değilim ama siz yine de buna dikkat ederek herhangi bir soruna mahal vermemiş olun.

      Sil
  4. Teşekkür ediyorum, belirttiğiniz şekilde imzalatarak aldım belgelerimi, umarım başka bir sorun çıkarmazlar :)

    YanıtlaSil
  5. Merhabalar. Yazınız için teşekkür ederiz. Size ulaşabileceğimiz bir mail adresi var mı acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. cinemabooktravel@gmail.com adresinden ulaşabilirsiniz.

      Sil
  6. Merhabalar. Paylaşımınız için teşekkürler. Sonuç olarak kaç günlük vize verdiler? Bir tek buna değinmemişsiniz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. daha önce defalarca başvurmuş olmama rağmen 2 aylık verdiler nedense :)

      Sil
  7. Merhaba yazı çok bilgilendirici olmuş, teşekkürler. Bu aracı firma olmadan direkt olarak konsolosluğa gidilmiyor mu? Bu süreç nasıl oluyor bilgi verebilir misiniz, teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bildiğim kadarıyla konsolosluklar direkt başvuru almıyor, bir aracı ile anlaşıyorlar çoğu zaman. İspanya vizesi için aracı kurum bls international. hollanda vizesi için vfs global vs.

      Sil
  8. bugun (24 nisan) gitmeyi dusunuyordum.ancak verdiginiz bilgilere gore iceri bile giremeyecegim.randevuyu yaklasik kac gun sonraya veriyorlar.vize yaklasik kac gun sonra cikiyor.24 nisanda randevu alsam 19 mayisa vizem yetisirmi sizce.tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu dönem çok yoğun ve 15 gün sonraya bile randevu verebiliyorlar. ancak 19 mayısta uçuşunuz varsa bu durumu bildirince yardımcı oluyorlar.

      Sil
  9. Merhaba, ben perşembe günü başvuracağım ve hesap dökümlerini geçen hafta perşembe aldım. Teoride tam 1 hafta fakat aldığım ve başvurduğum günü sayarak 8 gün mü diyorlar? Tekrar almama gerek olur mu sizce?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yok bu bir hafta oluyor. ilk gün yani aldığın gün sayılmadan 7 gün sayılır. zaten kanunen de bir hafta hesaplanırken aldığın haftanın gününe diğer haftada karşılık gelen gün olarak alınır.

      Sil
  10. Teşekkürler bilgiler için

    YanıtlaSil
  11. Merhabalar yazınızı dikkatle okudum,''Pek sıcak değiller onu söyleyeyim, en ufak bir eksikte kesip atıyorlar'' bölümü için özürlerimizi lütfen kabul edin.Anlık denk gelmiş diyebiliriz.Eksik evrakla başvuru kabul edilmekte yalnız ertesi gün saat 13:00e kadar tamamlamak kaydıyla.Sonuçta bunlar elçilik tarafından istenen olmaz ise olmaz evraklar.Diğer yolcu adayları için info.ank@blshelpline.com adresinden bize ulaşabilir ve varsa sorularınızı sora bilirsiniz.Herkeze şimdiden iyi yolculuklar dileriz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam 1 ay önce verdiğim vize basvurumun sonuclanmamis olması, sizce normal mi ?

      Sil
  12. 1 ay önce vize başvurusu yapmış olmama rağmen halen bir cevap gelmedi. Hala konsoloslukta diyorlar. Bu süre normal mi ? Teşekkürler. .

    YanıtlaSil